Poza9

   Osteopatia reprezintă o concepție anatomo-fiziologică unitară (holistică) de funcționare a organismului, bazată pe unitatea și dependența reciprocă dintre structură și funcție, pe forțele interioare de recuperare ale organismului care, spijinite din exterior de un efort minim curativ, duc ulterior la o vindecare.

   Osteopatia se ocupă de diagnosticul și tratamentul tulburărilor de mobilitate a țesuturilor, organelor și articulațiilor.

     Se consideră ca orice tulburare a mobilității sub forma de hipo ori hipermobilitate ȋn aparatul locomotor, sistemul craniosacrat sau organele interne conduc la o disfuncție și ȋn final la o boală (disfuncție somatică). Ȋn articulații pot apărea blocaje, ȋn fascii aderențe sau cicatrice, iar pe suprafețele alunecoase a organelor interne, hiperemia.

    Cauzele acestor limitări de mișcare pot fi următorii factori:

– fizice (traumatismele, suprasolicitarile fizice),
– psihice (emoții inhibate)
– chimice (alimentare necorespunzatoare, efectele adverse ale medicamentelor, diverse intoxicații).

    Medicina alopată la nivel de diagnostic, tratament și cercetare a ajuns departe. Studiile și cercetarea se fac la nivel cellular. Medicul osteopat caută cu rabdare lanțul lezional, legatura dintre cauză și efect.

    Deosebim trei ramuri ale osteopatiei:
– osteopatia structurală;
– osteopatia craniosacrată;
– osteopatia viscerală.

Poza073         Dr. Cocos Anatolii este medic primar ȋn specialitatea ortopedie-traumatologie la Spitalul Universitar de Urgența Militar Central din București. A absolvit facultatea de medicină din Chișinău ȋn anul 1977. Specializarea ȋn ortopedie-traumatologie a efectuat-o in Republica Moldova. Au urmat mai multe cursuri de perfecționare ȋn ortopedie ȋn centrele Universitare Odesa, Kiev, Krivoi Rog, Sankt Petersburg și Chișinău.

          Primul curs de terapie manuală a fost efectuat ȋn 1990 la Sankt Petersburg sub conducerea profesorilor A. A. Skorometh si A.V. Klimenko, iar mai târziu la Chișinău  cu Galina Moraru, profesor ȋn cadrul Facultății de medicină din Chișinău. Ȋn 2007 a avut ocazia sa fie prezent la cursurile de osteopatie ale profesorului de osteopatie Y.V.  Chikurov  din Moskova.

        Din anul 2007 pana in anul 2012 a urmat cursurile de osteopatie de la Sighișoara  sub  ȋndrumarea profesorului universitar Gianluca Ceino, profesor la Universitarea din  Urbino Italia și a profesorului Federica Magliano, specialist ȋn osteopatie viscerală la  Torino.  Ultimii șase ani de lucru au fost marcați de tehnicile viscerale și diagnosticul oriental ale profesorului A.T.Ogulov din Rusia combinate cu tehnicile profesorului J.P. Barral din Franta.

             Cu o pregatire adecvată și din perspectiva medicinei osteopatice a reusit sa vadă lacunele medicinei alopate și modul de a le completa. Este membru fondator și  vicepreședinte al Societății de Osteopatie din Romania (SORO).