Psiholog Anca Bucur – specializari: psihoterapie, psihologie clinica, terapii complementare
www.psihocliniq.ro

Terapie Bowen
Inventata de australianul Thomas Ambrose Bowen (Tom Bowen) (1916–1982) in anii 50 – 60, terapia Bowen este o tehnica terapeutica extrem de profunda si are la baza teoria conform careia organismul in stare de relaxare totala, isi activeaza mecanismele naturale de autoreglare si autovindecare prin care mintea si corpul se insanatosesc, prin readucerea acestora in echilibru si armonie. Este o metoda de vindecare neinvaziva si foarte delicata.
Este o terapie manuala, prin atingerea corpului pacientului in anumite puncte précis determinate in functie de suferintele acestuia. Miscarile sunt usoare, aplicate peste haine in timp ce pacientul este intins pe patul de tratament.

bbbbbbbbbb

aaaaaaaaaaaaaaa

Terapia Bowen este unica in manipularea corporala, atat prin miscarile specifice pe care degetele terapeutului le fac pe corpul pacientului cat si prin rezultatele remarcabile obtinute prin care:
– Deplasarile osoase se re-aliniaza – desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor, ca in chiropractica.
– Tensiunile musculare se elibereaza si circulatia normala a limfei se restabileste – desi nu
se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic sau de drenaj limfatic.

– Meridianele energetice se refac imediat – desi nu este o terapie bioenergetica si nu seamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.

– Echilibrul psihic se normalizeaza – desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.
Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta derelaxare si o senzatie de bine, de usurare. Ca prim efect aproape unanim recunoscut este imbunatatirea calitatii somnului.

Prin miscarile Bowen efectuate pe fascii, tendoane si muschi, prin stimularea proprioceptorilor se transmit mesaje creierului prin care se reactiveaza memoria celulara, se stimuleaza instalarea unei stari ideale, de relaxare si echilibru. Durata unei sedinte este intre 40 si 60 minute iar frecventa este de 1 sedinta la un interval de 7 zile. Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima sedinta de tratament, deoarece corpul incepe procesul de auto-vindecare.

Cateva dintre afectiunile care raspund foarte bine la terapia Bowen, sunt:
– Umar intepenit
– Probleme la genunchi
– Luxatie a gleznei
– Migrene – Dureri de cap
– Stress – Depresie – Atacuri de panica – Stress posttraumatic
– Probleme ginecologice
– Simptome Astmatice si Bronsite
– Dureri de Spate – Sciatica
– Imobilitate a gatului
– Leziuni datorate activitatii sportive
– Atacuri cerebrale
– Alergii de primavara
– Probleme renale
– Oboseala acuta si cronica
– Incontinenta nocturna
Unele dintre afectiunile in care s-a demonstrat o ameliorare dupa terapia Bowen sunt: Scleroza Multipla, Paralizie Cerebrala, Artrita juvenila, Paralizie Faciala Periferica, Distrofie Musculara, Sindrom de oboseala cronica, Mialgie Fibrinoasa, Atac Cerebral si boala Parkinson.

Terapia florala Bach

ccccccccc

A apărut în urmă cu mai bine de 80 de ani prin intuitia si experimentele doctorului Edward Bach (1886–1936), medic homeopat și microbiolog englez. În urma experiențelor sale din practica curentă dr Bach a observat că cele mai multe cauze ale bolilor noastre sunt cauzate de stări emoționale negative (ex. frica, gelozia, ura, disperarea). El a identificat 38 de remedii, fiecare conținând esența unei plante / flori care ameliora aceste emoții negative și restabilea starea de sănătate.

Remediile functioneaza pe premiza ca acestea contin anumite aspecte ale energiei plantei, care modifica campul energetic al pacientului si prin acest lucru pacientii ajung sa-si poata integra emotiile.
Remediile florale sunt produse unele prin metoda soarelui, altele, prin metoda fierberii. Se obtine astfel tinctura mama, care prin diluare si conservare in alcool, ajunge in sticlutele cu remedii. Din cele 38 de remedii se aleg maxim 7, in functie de simptomele prezentate de pacient, cu care se prepara o sticluta personalizata. Se administreaza foarte simplu, cate 4 picaturi de cel putin 4 ori pe zi, luate direct pe limba sau in orice alt lichid pe care il consumam (ex. apa, ceai, cafea, suc, etc.). Remediile florale sunt 100% naturale, pot fi administrate fara riscuri la toate varstele chiar si copilor inca din primele zile de viata. De asemenea, se folosesc pentru ameliorarea starilor emotionale la animale si pasari.
Remediile florale Bach se pot folosi in cazuri de:
– Fobii, anxietate, atacuri de panica;
– Stari de depresie, descurajare, deznadejde;
– Stress, epuizare psihica si fizica, insomnie;
– Sechele psihologice ale traumelor sau doliu;
– Agitatie, iritabilitate, dificultati de atentie si concentrare (ADHD);
– Timiditate, lipsa de incredere in fortele proprii, trac;
– Inaintea interviurilor, a examenelor sau a altor evenimente stresante;
– Dificultati in luarea deciziei, nehotarare, dificultati de invatare;

”Esti sănătos atunci când ești în armonie cu sufletul tău” – dr. Edward Bach